Prinášame vám aktuality z prostredia nášho dlhoročného partnera – VKÚ Harmanec. Momentálne pracujú na aktualizovaní mapy jedného z najnavštevovanejších národných parkov.

Kolektív kartografov sa rozhodol aktualizovať územie Veľkej Fatry, a tak vytvoriť podrobnú turistickú mapu. Každému turistovi či návštevníkovi tejto oblasti môže byť mapa nápomocná práve pre rôzne tipy na výlety a spoznávanie miest v nej. „Keďže návštevníci cestovného ruchu a turisti vyhľadávajú vo Veľkej Fatre nové turistické trasy a zaujímavé miesta v ich okolí, túto mapu spracúvame v mierke 1:50 000. Územie poukazuje na podrobné informácie o turisticky zaujímavých lokalitách, zapracované nové atrakcie a priebeh samotných turistických trás,“ hovorí vydavateľ máp a letec Milan Paprčka.

Aktualizácia priamo v teréne

Počas aktualizácie turistickej mapy sa všetky informácie a mapové dáta získavajú priamo v teréne nielen od kancelárskeho stola. Manažér projektu Pavol Suchár pracuje na aktualizácii mapy štyri mesiace. „V rámci aktualizácie spolupracujem najmä z miestnymi samosprávami, podnikateľmi v cestovnom ruchu a tiež miestnymi turistickými organizáciami. Častokrát sú to ale aj individuálni nadšenci, pre ktorých je tento región naozaj srdcovou záležitosťou a s hrdosťou pomáhajú spresňovať údaje v našich mapách a aj vďaka ním sa väčšinou znovuobjavia už zabudnuté miesta alebo opravia históriou zdeformované názvy,“ spresňuje Suchár.

Raj pre horskú cyklistiku

Aktualizovanie turistických trás je uskutočnené na základe spolupráce s Klubom slovenských turistov. Množstvo turistov sa venuje aj cyklistike a zase viacerí cyklisti obľubujú aj turistiku. Navyše Veľká Fatra ponúka viacero možností pre horskú cyklistiku. Preto bude mapa obsahovať aj cyklotrasy. Od roku 2017 nadviazali vydavatelia spoluprácu so Slovenským cykloklubom (SCK). V súčasnosti každú vydanú turistickú mapu korektúruje SCK, aby boli cyklotrasy aktuálne. Tak má mapa vyššiu pridanú hodnotu ako aj pre turistu, tak aj pre cyklistu.

Jedinečnosť nielen na povrchu

Harmanecká jaskyňa je jedinou jaskyňou sprístupnená verejnosti z desiatok jaskýň v Národnom parku Veľká Fatra. V tomto z jednych najväčších pohorí na Slovensku sú možnosti nielen pre turistiku, ale aj spoznávanie jedinečností regiónov Turca a Liptova. „V rámci práce, stále znovu objavujem nové úžasné pohľady a inšpirácie na chvíle strávené v prírode či historicky zaujímavých sídlach. Vybehnúť si na vrch Ploská, Ostrá či Ostredok, vychutnať si pohľad na Necpalské vodopády alebo navštíviť dedinu Vlkolínec s tradičnou ľudovou architektúrou. Veľká Fatra ponúka mnoho možností pre výlety. Tým, že sa v tomto regióne pohybujem v zimnom období a v spojení s nastupujúcou jarou mi podmienky umožňujú vidieť tento kraj v plnej rozmanitosti tak, ako ho možno poznajú len miestni,“ hovorí Pavol Suchár.

Podľa slov Suchára sa môže súčasťou mapy stať aj obec či zariadenie cestovného ruchu, ktoré poskytuje uspokojenie potrieb turistov. Za akýkoľvek podnet či tip na aktualizáciu môže vydavateľa máp kontaktovať záujemca na emaile suchar@vku-mapy.sk

Kontakt:
Mgr. Andrea Farkašová
Manažérka múzea, media manažérka
Tel: +421 948 232 979

CBS spol, s.r.o
VKÚ Harmanec, s.r.o.
Kynceľová 54, 974 01 Banská Bystrica
www.cbs.sk
www.vku-mapy.sk


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.