Cykloturistická trasa 2418 Ružomberok – Smrekovica – Podsuchá

Informácie o trase:
Farba: modrá
Dĺžka: 23,6 km
Prevýšenie: 1 192/1 101 m
Náročnosť: REKREA (ľahká cykloturistická trasa)
Určenie: MBT
Povrch: asfalt, štrk, prírodný povrch

Krásna cykloturistická trasa, ktorá vedie hrebeňom národného parku Veľká Fatra. Trasu radíme k jedným z najkrajších cykloturistických trás na Slovensku pre nádherné výhľady a scenérie, ktoré sa cykloturistovi naskytnú.

Cykloturistická trasa č. 2418 začína v meste Ružomberok na križovatke viacerých cykloturistických trás. Takmer od začiatku trasa stále stúpa, prechádza popri Ružomberskej kalvárie, ktorá je najstaršou liptovskou kalváriou, z kadiaľ je za dobrého počasia výhľad na Veľký Choč, Predný Choč, Čebrať, Mních, či Západné Tatry a Kriváň. Trasa prechádza ponad Hrabovo, obchádza Veľkú skalu (918 m n. m.) a prichádza na Vlkolínske lúky, do vychýreného strediska Malino Brdo, kde si cykloturisti môžu odpočinúť, prípadne využiť niektorú z ponúkaných adrenalínových a iných služieb strediska. V letných mesiacoch Malino Brdo pôsobí ako Bikepark s viac ako 10 km v stredisku a 300 km cykloturistických trás v okolí. Nachádza sa tu i Mini farma Sidorovo, ktoré poteší predovšetkým menších cykloturistov. Následne trasa pokračuje stúpaním striedavo lesmi a krásnymi lúčnymi úsekmi s výhľadmi. Dostáva sa až do Nižného Šiprunského sedla (1 325 m n. m.). Zo sedla trasa prechádza už iba miernym stúpaním cez prírodnú rezerváciu Jánošíkova kolkáreň až na Smrekovicu. Tu zároveň dosahuje vrchol stúpania (1 466 m n. m.). Zo Smrekovice čaká cykloturistu už iba príjemný zjazd po asfaltovej ceste až do obce Podsuchá, kde trasa končí.

GPX trasy k stiahnutiu nájdete na tejto stránke.


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.