Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2307
Dĺžka (km): 45 km
Prevýšenie: 710/687 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: EXPERT (ťažké) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta

Charakteristika: Regionálna cykloturistická trasa spájajúca hrebeň Javorníkov s Vážskou cyklomagistrálou. Trasa je vhodná pre zdatnejších a náročnejších cyklistov. Atrakciou na tejto trase sú najmä lesy Javorníkov a malebné kopaničiarske osady.

Popis: Modrá cykloturistická trasa začína v obci Udiča na križovatke s Vážskou cyklomagistrálou. Pokračuje smerom do doliny cez obce Udiča, Dolná a Horná Mariková. Po trase sa nachádza niekoľko križovatiek s miestnymi cyklotrasami, ktoré vás zavedú do rôznych končín kopaníc.

Modrá trasa však pokračuje hore dolinou. Za obcou Dolná Mariková už vchádzame do oblasti CHKO Kysuce. Preto by sme sa mali riadiť pokynmi ochrany prírody a správať sa slušne. V lokalite Vlkov sa trasa stáča na lesnú spevnenú cestu, ktorá nás stálym stúpaním privádza až pod hrebeň Javorníkov na rázcestie so zelenou trasou, ktorá ide smerom na hrebeň. Modrá pokračuje až do Podjavorníka, kde sa opäť začína asfalt. Tu sa možno občerstviť a urobiť si prestávku v peknom prostredí.

Z Podjavorníka trasa pokračuje dolinou smerom na Papradno. Prechádza obcami Papradno, Stupné a Jasenica. V Jasenicu odporúčame odbočiť k miestnemu kaštieľu, ktorý je pekne opravený. Z Jasenice trasa pokračuje do Podvažia, kde končí opäť na križovatke s Vážskou cyklomagistrálou. Trasa tak ponúka možnosť tvorby okruhov v regióne.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.