Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2406
Dĺžka (km): 42,5 km
Prevýšenie: 420/110 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: REKREA (ľahké) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta

Charakteristika: Trasa je okruhom vedúcim oravskými obcami. Spája do celku prírodné krásy a stavebné pamiatky. Vedie Dolným Kubínom, Oravským Podzámkom, Chlebnicami, Malatinou, Osádkou a prichádza späť do Dolného Kubína (časť Medzihradné). Je ideálnym tipom pre jednodenný cyklovýlet.

Popis: Trasa začína v Dolnom Kubíne v lokalite Pod Kuzmínovom na novej lávke v západnej časti mesta. Prejde ponad rieku Oravu a pokračuje uličkami mestskej časti Záskalie. Tu opäť prejde lávkou ponad rieku do mestskej časti Mokraď a napojí sa na hlavnú cestu v priemyselnej zóne. A nasleduje lávka do tretice, trasa odbočí doprava a po asfaltovej, neskôr spevnenej ceste vystúpa ku skládke. Ďalej pokračuje až do Raciboru, kde vychádza na cestu I/57. Po nej sa zvezieme do Oravského Podzámku, kde nás upúta dominanta celej Oravy – Oravský hrad. Jeho návštevu môžeme len vrelo odporučiť.

Z Oravského Podzámku pokračujeme lávkou ďalej do Hornej Lehoty, odtiaľ do Sedliackej Dubovej – tu využijeme ďalšiu lávku ponad rieku Oravu. Po spevnenej ceste trasa pokračuje na východ do okrajovej časti Dlhej Dubovej. Tu sa napojí na asfaltovú cestu, ktorá vedie do obce Chlebnice. Za obcou sa charakter cesty zmení na spevnenú lesnú a miernym stúpaním prídeme do lokality Košárec. Odtiaľto ešte pokračuje stúpanie do Malatinej. Odmenou za námahu sú však veľmi pekné výhľady na okolie. Tu sa trasa napojí na atraktívnu Vrchársku cyklomagistrálu (č. 042). Odtiaľto vedú obe trasy spolu. Z Malatinej postupným klesaním míňajú lokalitu Malcovo a Osádka, tu Vrchárska cyklomagistrála prudko odbočí doľava. Naša trasa pokračuje priamo po ceste, ktorá nás privedie na Bielu Vodu, odkiaľ nás čaká mierne stúpanie na Dielce. Odbočíme doľava na spevnenú cestu a pokračujeme po nej do malebnej osady Srňacie. Tu sa dostávame na dobrú asfaltku, ktorá postupne klesá až do Dolného Kubína, časť Medzihradné.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.