Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2598
Dĺžka (km): 29,6 km
Prevýšenie: 386/413 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: REKREA (ľahké) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta, poľná cesta, lesná cesta

Charakteristika: Modrá cykloturistická značka, vhodná pre rekreačných cykloturistov, s malým prevýšením. Trasa prevedie cykloturistu kultúrnymi pamiatkami a zaujímavosťami v regióne, akými sú napr.: hrad Modrý Kameň, Kostolisko, Kaštieľ Imre Madácha s múzeom.

Popis: Cykloturistická trasa začína pri hrade Modrý Kameň, ktorý sa nachádza v okrajovom pásme Krupinskej planiny v najmenšom meste Slovenska, v Modrom Kameni. Zrúcanina hradu je sprístupnená turistom, v areáli hradu sa nachádza i Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v renovovanom kaštieli, ktorý tvorí predhradie Modrého Kameňa. Zrúcanina horného hradu je aktuálne upravená na park s terasami, vďaka ktorým máte možnosť pokochať sa výhľadmi na krajinu. Zachovali sa niektoré otvory, predovšetkým arkiera a okná.

Viac o vstupnom a otváracích hodinách sa dozviete na tomto odkaze.

Trasa začína na parkovisku pred už spomenutým hradom, spustí sa po Zámockej ulici, obchádza mestečko Modrý Kameň v smere na Dolné Strháre. Prechádzame miernym stúpaním a klesaním, prechádzame rázcestím pod vrchom Babka.

V Dolných Strhároch nás môže zaujať lokalita Kostolisko, kde sa nachádzajú pozostatky (pôdorysy) hneď štyroch stredovekých kostolov. Najstarší z nich bol datovaný do 11.-12. storočia. Viac o archeologickom výskume na tomto mieste sa môžete dočítať na tomto odkaze.

Po krátkej pauze pokračujeme po modrej značke von z obce, stretáme križovatku s ďalšou modrou cykloturistickou trasou. Míňame smerovník a pomerne rovinatým terénom prechádzame obcou Potor do Dolnej Strehovej. V tejto obci odporúčame návštevu Múzea Imre Madácha v jeho kaštieli.

Z Dolnej Strehovej pokračujeme cez Ľuboriečku do Prieloh, kde cykloturistická trasa končí na križovatke so zelenou CTT.   

Trasa je v súčasnosti vyznačená pod zlým evidenčným číslom (2705). Preto zvýšte pozornosť pri sledovaní cykloturistického značenia.

Zdroj foto: www.mapy.cz




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.