Farba: zelená
Evidenčné číslo: 5576
Dĺžka (km): 63,6 km
Prevýšenie: 1533/1530 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta, lesná cesta

Charakteristika: Zelená cykloturistická trasa prechádza krásnym lesným prostredím malebnej Muránskej planiny. Začína na križovatke ďalších cykloturistických trás, ktoré je možné využiť na vytváranie výletov a okruhov. Je určená najmä pre skúsenejších cykloturistov. Trasa je charakteristická svojim zvlneným profilom.

Popis: Začiatok trasy je v obci Muráň, z kadiaľ prechádzame okolo táboriska Veľké lúky – Piesky pod Muránskym hradom. Navedieme sa na asfaltovú cestu, vedúcu okolo Dolinského potoka. Trasa ďalej vedie okolo poľovníckej chaty Lopušná, odkiaľ nás čaká klesanie  k táborisku v doline Trsteník-Salašná pri dedine Červená Skala. Pokračujeme do obce Červená Skala, kde sa pri železničnej stanici napojíme na hlavnú cestu. Tá nás dovedie do centra obce Šumiac. V obci si môžete spraviť prestávku, ktorú si môžete spríjemniť návštevou Šumiackej izby. Trasa ďalej pokračuje stúpaním lesným prostredím až po rázcestník Štráfy, odkiaľ nás následne čaká zaslúžené klesanie až po rázcestie Pusté pole – Zbojnícka dolina. Opäť nás čaká stúpanie k horskému sedlu Besník, kde sa zelená trasa spája so žltou trasou 8592 – sedlo Besník – Heľpa. Po zelenej trase sa zvezieme až do sedla Severná lúka. Trasa ďalej vedie cez horské sedlo Šumiacka priehybka a Javorinka. Zelená trasa nás navedie naspäť do táboriska Veľké lúky – Piesky, z kadiaľ nás čaká už iba klesanie po lesnej ceste k Chate zámok, pod Muránskym hradom. Tu trasa končí.  

Zdroj foto: horehronie.sk, vyvetrajsa.sk, hiking.dennik.sk




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.