Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2415
Dĺžka (km): 43,3 km
Prevýšenie: 420/110 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - CESTNÉ TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta

Charakteristika: Regionálna cykloturistická trasa, ktorá tvorí alternatívu voči Turčianskej cyklomagistrála (spolu môžu vytvoriť okruh). Trasa prechádza západnou časťou Turčianskej kotliny popod Malú Fatru.

Popis: Trasa začína v Turčianskych Tepliciach na križovatke cykloturistických trás v centre mesta. Spolu s modrou cykloturistickou trasou č. 2421 a zelenou cykloturistickou trasou č. 5431 prechádzajú mestom smerom na západ a v lokalite Diviacky háj sa od nich odpojí trasa č. 2421. Cyklisti však pokračujú doprava, vyjdú na štátnu cestu Diviaky – Budiš, na nej odbočia vľavo. V nasledujúcej lokalite Hájiky modrá trasa odbočí doprava na poľnú cestu (zelená ide priamo), po ktorej prichádza do obce Veľký Čepčín. Ďalej vedie poľnými, lokálnymi cestami a miestnymi komunikáciami postupne cez obce Ivančiná, Jazernica, Blažovce, Socovce až do Kláštora pod Znievom. V strede obce sa nachádza križovatka cyklotrás. V samotnej obci je množstvo pamiatok (Točekovský dom – 1. Budova slovenského katolíckeho gymnázia, kostoly, malé múzeum – Pamätnica Znieva, požiarna zbrojnica). Nad obcou sa nachádzajú kalvária a zrúcanina hradu Zniev, v obci je aj viacero možností na občerstvenie.

Z Kláštora pod Znievom trasa pokračuje smerom na Valču po spevnenej lesnej ceste: pri rybníkoch Brčná sa stretáva s cykloturistickou trasou č. 8415 a zatočí sa doprava. V obci Valča sa stretáva s dvoma zelenými cykloturistickými trasami. Posledný úsek trasy vedie po lokálnych cestách cez Trnovo, v Trebostove popri kaštieli a cez Turčiansky Peter (zaujímavý kostol) až do Koštian nad Turcom. Tu za mostom odbáča doľava a po miestnych komunikáciách sa dostáva do Martina, kde končí na križovatke cyklotrás v centre mesta pri Turčianskej galérii a kostole.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.