Farba: žltá
Evidenčné číslo: 8727
Dĺžka (km): 3,1 km
Prevýšenie: 129/52 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - MTB TRASY
Povrch: spevnená cesta

Charakteristika: Žltá cykloturistická trasa, ktorá prechádza popri významom turistickom mieste – Tisícročnej kaplnke a Letohrádku Sans Souci.

Popis: Žltá cykloturistická značka začína ako odbočka zo zelenej trasy č. 5714 – Spišské Tomášovce – Iliašovce – Harichovce – Danišovce. Za približne 900m sa trasa blíži k významnému turistickému miestu Sans Souci.

Nachádza sa tu Letohrádok Sans Souci, malebná kaplnka, ktorú miestny volajú i Tisícročná kaplnka. Jej vznik sa datuje do roku 1775. Aktuálne sa o toto miesto star OZ Sans Souci, ktorých cieľom je záchrana kaplnky grófa Štefana Czákyho a jeho manželky Júlie a oživenie ich letného sídla.

Tisícročná kaplnka je dodnes v zachovalom stave, prešla čiastočnou obnovou i revitalizáciou okolia. Z letohrádku sa zachovali už iba ruiny.

Po krátkej zástavke na tomto významom mieste pokračujeme trasou do lokality Okrúhly les, kde sa napájame na modrú cykloturistickú trasu č. 2855 – Spišské Tomášovce – Pod Kačelákom – Spišské Podhradie.

Zdroj foto kaplnky: Košice region




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.