Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2709
Dĺžka (km): 23,8 km
Prevýšenie: 883/847 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta

Charakteristika: Trasa vyžadujúca dobrú kondíciu a schopnosť zdolávať dlhšie stúpania. Spája Hornádsku kotlinu s planinou a pohorím Galmus a Poráčskou dolinou. Na trase je množstvo krásnych výhľadov, národná prírodná rezervácia a horská obec s viacerými zaujímavosťami.

Popis: Východiskovým bodom, od ktorého je trasa popisovaná, je križovatka turistických a cykloturistických trás v obci Matejovce nad Hornádom. Začína na križovatke s cyklomagistrálou 014 – Spišská cyklomagistrála.  Prvých 100 m vedú obe cykloturistické trasy spolu. Spišská cyklomagistrála (014) sa od popisovanej trasy odpája na druhej križovatke miestnych komunikácií doľava. Modrá cykloznačka pokračuje rovno hore dolinou. Zhruba po jednom kilometri pred poľnohospodárskym dvorom trasa prudko zatáča doľava. Pokračuje najprv popod les, ktorým za chvíľu prechádza a ďalej už vedie stále stúpaním striedavo lesom a otvorenou krajinou až do horskej obce Poráč. Tento úsek trasy poskytuje veľmi pekné výhľady. V Poráči je možné po odbočení z cykloturistickej trasy doľava vystúpať na Vysoký vrch s ojedinelým kruhovým výhľadom. Trasa však pokračuje zo stredu obce cestou III/3244 a po krátkom zjazde na križovatke ciest a križovatke cykloturistických trás s trasou 5855 – Hlinisko – Gelnica, most, naša značka smeruje rovno, a to aj na ďalšej križovatke miestnych komunikácií (neodbočuje doprava).

Od okraja obce trasa ľavotočivým, za nim pravotočivým oblúkom stúpa poľnou cestou do lesa a ďalej pokračuje lesnou členitou cestou so spevneným povrchom Galmuskou planinou. V krátkom úseku prechádza po hranici národnej prírodnej rezervácie Galmuská tisina. Tento úsek trasy až na križovatku turistických a cykloturistických trás Galmus (2709, 8718) charakterizuje lúčno-lesná krajina s prirodzenými ekosystémami. Popisovaná trasa pri rázcestníku Galmus odbočuje doprava a zjazdom schádza do údolia Poráčskeho potoka k rázcestníku cykloturistických trás Ploštiny (2709, 5855), kde končí.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.