Farba: zelená
Evidenčné číslo: 5702
Dĺžka (km): 48 km
Prevýšenie: 820/1411 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: REKREA (ľahké) - CESTNÉ TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta

Charakteristika: Okrem spoznávania prírodných krás južnej časti Slovenského raja, účelom cykloturistickej trasy je prepojenie viacerých cykloturistických trás v tejto časti Slovenského raja. Popisovaná trasa umožňuje napr. navštíviť Dobšinskú ľadovú jaskyňu zapísanú do Zoznamu prírodného dedičstva UNESCO, prechádza čarokrásnym Stratenským kaňonom, či obcou Stratená zakomponovanou v malebnom údolí rieky Hnilec lemovanou vápencovými bralami.

Popis: Cykloturistická trasa začína na križovatke s modrou CTT č. 2712 – Palcmanská Maša – Dobšiná, Tri ruže, Poľnou cestou prechádza okolo turistického prístrešku s mapovými panelmi Gápel, vnára sa do lesného prostredia, ktoré sa plynule strieda s poľnými cestičkami. Pred nami je výraznejší výšľap k loklaite Nižná Záhrada, z kadiaľ nás však bude čakať zaslúžený zjazd k Dobšinskej ľadovej jaskyni.

Po zastávke a prehliadke Dobšinskej ľadovej jaskyni pokračujeme popri Stratenom Kaňone (dlhom 1,1 km, obohatenom o osem náučných panelov a tabuľou osadenou z čias jeho otvorenia v roku 1867). Trasa sa v tomto úseku napojí na frekventovanú komunikáciu a vchádza do obce Stratená. Za obcou nás čaká výživný Dobšinský kopec, cykloturista sa musí pripraviť na dlhšie stúpanie. Turisticky atraktívny Dobšinský kopec poskytuje prekrásne panoramatické výhľady na veľkú časť Slovenského rudohoria i časť Slovenského raja. V smere popisu je Dobšinský kopec viac o klesaní než v stúpaní, v prípade, že by ste sa rozhodli ísť v opačnom smere, zvážte svoje možnosti a zásoby vody.

Trasa prichádza do Dobšinej, neprechádza centrom, iba ju tak lemuje a opäť ju opúšťa, prechádza okolo VN Dobšiná, prechádza do obce Vyšná Slaná, kde stretáme žltú spojku do obce Rejdová (č. 8701). Rovnako aj v obci Brdárka stretáme prepojku, ktorá ponúka možnosť tvorby okruhov v regióne a napája sa na významnú cyklomagistrálu Slovenský kras č. 029. 

Trasa pokračuje až do obce roštár, kde končí na križovatke už so spomínanou cyklomagistrálou Slovenský kras.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.